Alkalmazások

A főbb alkalmazási területek felsorolása és rövid bemutatása.

Ha a részletesen kifejtett példákat is szeretné megtekinteki, kérem kattintson a felsorolás linkjeire!

Ipar

Gyártási folyamatok kritikus szakaszainak követése Gyártási folyamatok, logisztikai rendszerek, áru- és nyersanyagraktárak valamint ezek vezérlőrendszereinek a monitorozása. A gyártási folyamat kritikus pontjait szemmel tartva időben felfedezhetők a veszélyt hordozó események, és jó eséllyel meg is előzhetők ezek nemkívánatos következményei. A folyamat egyes pontjain jelentkező torlódások megelőzésével például rengeteg pénzt meg lehet spórolni.

 

Közlekedés

A közlekedés biztonsága igen fontos követelményA tipikus alkalmazások vasútállomások, autóbusz pályaudvarok, autópályák és repülőterek köré csoportosulnak. A cél ezeken a helyeken egyaránt lehet az utazóközönség biztonságának védelme, a torlódások megelőzése és kezelése, és természetesen a bűncselekmények megelőzése – vagy ha mégis bekövetkeznek, akkor ezek dokumentálása a különféle közbiztonsági szervek munkájának segítése érdekében.

 

Bankok és pénzintézetek

Hálózati kamerákkal a lopás és csalás ellenA bankoknál nagy hagyománya van a biztonsági célú alkalmazásoknak, mind a pénztáraknál, mind az emberi felügyelet nélkül működő bankjegy-automaták (ATM-ek) tekintetében. Ez egyaránt célozhatja a készpénzzel és bankkártyákkal kapcsolatos lopás és csalás megelőzését, illetve a bekövetkezett eseményekről készült felvételek rögzítését és visszajátszását.A felvétel automatikus indításával pl. minden bankkártyás tranzakcióról külön-külön felvétel készülhet, ami a visszakeresést rendkívül egyszerűvé és gyorssá teszi. A videofelvételek hálózaton történő továbbítása a rendőrségi vizsgálatokat is gördülékennyé teszi.

Kereskedelem

A kisebb boltoktól a szupermarketekigLegyen szó akár kisebb boltokról, akár szupermarketekről, az IP alapú technológia előnyei a kereskedelemben is megmutatkoznak. A pénztárak személyzete állandóan ki van téve támadásoknak és rablásoknak. Mivel az ilyen eseményekről készült felvételek távoli szervereken is tárolhatók, azok – nem úgy, mint a hagyományos analóg rendszerek legtöbbjénél – még véletlenül sincsenek a bűnözők keze ügyében, így azokat nem tudják megsemmisíteni.Emellett természetesen itt is van létjogosultságuk a “békés” célú felhasználásoknak is, mint pl. monitorozási lehetőség biztosítása az egyes áruházakban tapasztalható forgalmi helyzetekről a központi vezetés számára stb.

Oktatási intézmények

Újabban az iskolák is ki vannak téve mindenféle veszélynekAz épületbiztonsági alkalmazások mellett pl. az iskolaudvar, a játszótér, a folyosók és – a diákok nem csekély bánatára – természetesen az osztálytermek monitorozása jelenti a tipikus alkalmazási lehetőséget. Sajnos itt is egyre gyakoribbak a számos emberéletet követelő ámokfutások és egyéb őrült akciók, amelyek áldozati mérlege egy átgondolt hálózati megfigyelőrendszer segítségével számottevően befolyásolható.

Közbiztonság

Bűnmegelőzés közterületeken A fokozódó bűnözéstől szenvedő városrészekben egy hálózati kamerákra alapozott megfigyelőrendszer telepítése egyszerű és költséghatékony alternatívát jelent a hagyományos és sokkal drágább megoldásokkal szemben. Az ilyen gondokkal küszködő területeken kifejezetten jó tapasztalatok vannak a bűnesetek számának csökkenése és a bűncselekmények megelőzése tekintetében.

Kórházak

Az egészségügyi alkalmazások köre is gyorsan bővül Az egészségügyben rendszerint kétféle célra használják a digitális video-megfigyelő rendszereket. Az egyik a páciensek adatait, a nagy mennyiségű kutatási adatot és egyéb kritikus információt tároló szerverek szobáinak a biztonsági felügyelete. A másik pedig közvetlenül a betegek távoli megfigyelésével kapcsolatos, de esetenként – a jó minőségű kép- és hangátvitelnek köszönhetően – már a betegek távdiagnózisára is kiterjed.