Cikkek

Honlapunkon rendszeres közlünk olyan szakmai írásokat, melyek gyakorlati tapasztalatokra épülve, hasznos információkat szolgáltatnak, telepítőknek és felhasználóknak egyaránt.

A CNS Digitál Média Kft. és a Security Magazin együttműködésének köszönhetően a  cikkek sok más egyéb hasznos információval egyetemben a Security Magazin oldalain is olvashatók.

 

Az alábbiakban a megjelent írásokból válogatunk:

 

Avigilon Appearance Search

A 2016 végén megjelent Avigilon Control Center 6 (ACC6) egy forradalmian új megközelítést tartalmaz az Avigilon Appearance Search (magyarra nehezen lefordíthatóan: megjelenés, előfordulás keresés) funkció támogatására. Az ACC6-ba beépített új analitikus motor és az Avigilon analitikus kamerák együttműködéseként az Avigilon Appearance Search egy hatalmas előrelépés a biztonságtechnikában és a mesterséges intelligencia fejlesztésben is egyaránt.

 

Panoráma megoldások

A biztonságtechnika legizgalmasabb területei a különleges igények, póriasan fogalmazva az „úri huncutságok” kielégítésének mezsgyéjén találhatók. Mi csudát kereshetnek a sokáig fotóművészek, marketingesek és lelkes amatőrök kedvenc játékszerének tartott panoráma fotók és videók a bűnmegelőzés, bűnüldözés és a biztonságtechnika területén?  Erre keressük a választ, és bizony nagyon meglepő felfedezésekre, kiváló és meglehetősen gyerekcipőben járó megoldásokra bukkanunk.

 

 

Kamerák, fény-melegség-élet, sötétség-hideg-halál

Míg a földi élet organikus szereplőinek a reggelek, nappalok, esték és éjszakák váltakozása a nagybetűs ÉLET nélkülözhetetlen feltétele, ez a videó megfigyelő kamerák szempontjából nem egészen így van. Na, jó, a reggelek meg az esték még csak elmennek, de az éjszaka az kifejezetten horror. A közös pont csak annyi, hogy fény nélkül nincs élet és fény nélkül nincs kamerakép sem.

 

 

Okostelefonok a videó megfigyelő rendszerek szolgálatában

Cikksorozatunkban a modern videó megfigyelő rendszerek okostelefonos szolgáltatásait vesszük górcső alá. A mai elterjedt rendszerek megszokott és alapvető szolgáltatásai közé tartozik, hogy Email-eket vagy  SMS-eket  küldhetnek mobiltelefonokra riasztás vagy rendszer hiba esetén. Ezen túlmenően egyre több rendszer kínálja élő, vagy a rögzített  archívumból  visszakereshető videó megjelenítését mobil eszközökön.  A gyártók általában az iPhone és/vagy Android  illetve, a régebbi típusok közül a Java alapú mobil eszközöket támogatják. Nézzük meg kicsit közelebbről milyen szolgáltatásokra számíthatunk a világ élvonalbeli gyártóinak kínálatából.

 

Dóm kamerák, áldás vagy átok?

“Kicsit jobbra, nem inkább balra…sok…vissza, most tekerj rajta…ok… állíts a fókuszon… merre?…nem tudom, nem látok semmit…valamerre… nem, ellenkező irányba… finomabban… vissza… de még finomabban… na végre most jó…ráteheted a burkolatot, de ne mozdítsd el! Rátettem! Mondtam, hogy ne mozdítsd el, tök homály lett az egész!”

 

Ehhez hasonló párbeszéd zajlik a kamerát felszerelő „szakember” és a kép beállítását ellenőrző „főnök” között, persze azzal a különbséggel, hogy a párbeszéd sokkal hosszabb, és rövidesen itt nem leírható szavak is keverednek a korántsem unalmas, de meglehetősen egyoldalú csevegésbe.

 

A méret a lényeg

A forgatható, dönthető, zoomolható (PTZ) kamerákat széles körben alkalmazzák a biztonságtechnika, a környezetvédelem, logisztika számos területén. A választék mára óriásira nőtt, ám még mindig akadnak olyan különleges körülmények és követelmények, amelyeknek egyetlen gyártó terméke sem tud eleget tenni. Ilyenkor nem marad más, mint a jó öreg kreativitás, azaz az elérhető rendszerkomponensekből egy minőségileg teljesen új megoldás kidolgozása és megvalósítása. Cikkünk egy ilyen különleges megoldás hazai megvalósításáról szól.

 

Pici de Profi megfigyelőrendszerek II.

Az előző részben áttekintettük, hogy hogyan tudjuk IP kameránkat elérni az Internetről. Most azt vizsgáljuk meg, hogy mit tehetünk, ha az internet-szolgáltatónk csak változó globális-IP címet tud számunkra biztosítani.

 

 

Pici de Profi megfigyelőrendszerek I.

Rövidesen ránk szakad a nyár, eljön a nyári szabadságok ideje és hétvégére egyre többen menekülünk ki a forró lakásokból, házakból, városokból a felüdülést jelentő természetbe.  Ilyenkor ki vigyáz a magára hagyott otthonunkra, irodánkra? Jó esetben már beszereltettünk egy riasztó rendszert és így viszonylagos biztonságban tudhatjuk értékeinket. De vajon ténylegbiztonságban vannak? A baj az, hogy nem látjuk, halljuk mi is történik otthonukban, csak akkor szerzünk tudomást egy esetleges betörésről, rongálásról ha a szomszédunk, vagy a rendőrség értesít.  Roszabb esetben csak az üdülésből hazatérve látjuk a szomorú végeredményt.

 

 

Videó megfigyelőrendszerek fejlődése

A videó megfigyelőrendszerek több mint 25 éves múltra tekintenek vissza. Kezdetben ezek 100%-ban analóg rendszerek voltak, csöves kamerákkal, CRT monitorokkal és kazettás videó rögzítőkkel (VCR – Video Casette Recorder). A fejlődés következtében a rendszer egyes elemeit, fokozatosan digitális technikák váltották le.  A régi csöves analóg kamerák helyére a CCD érzékelőkkel ellátott eszközök kerültek, a kazettás videót – a digitális rögzítést lehetővé tevő – DVR (Digital Video Recorder) szorította ki. Napjaink modern hálózati megfigyelőrendszerei hálózati (IP) kamerákat, PC alapú videókezelő szervereket és szoftvereket használnak egy teljesen digitális rendszerben. A teljesen analóg és teljesen digitális rendszerek között számos olyan “hibrid” megoldás található, melynek egyes részei digitálisak, de a rendszer egésze nem teljesen digitális