Pici de Profi megfigyelőrendszerek I.

Pici de Profi megfigyelőrendszerek I.

Rövidesen ránk szakad a nyár, eljön a nyári szabadságok ideje és hétvégére egyre többen menekülünk ki a forró lakásokból, házakból, városokból a felüdülést jelentő természetbe.  Ilyenkor ki vigyáz a magára hagyott otthonunkra, irodánkra? Jó esetben már beszereltettünk egy riasztó rendszert és így viszonylagos biztonságban tudhatjuk értékeinket. De vajon ténylegbiztonságban vannak? A baj az, hogy nem látjuk, halljuk mi is történik otthonukban, csak akkor szerzünk tudomást egy esetleges betörésről, rongálásról ha a szomszédunk, vagy a rendőrség értesít.  Roszabb esetben csak az üdülésből hazatérve látjuk a szomorú végeredményt.

Milyen jó lenne ha időnként azért rá tudnánk nézni otthonunkra még akkor is ha a Balatonon, vagy akár a tengerparton nyaralunk. Hogyan tudnánk egy ilyen kis megfigyelő rendszert akár magunk is összeállítani? Mennyibe kerülne, és hogyan tudnánk azt egyszerűen üzemeltetni? Nos a válasz egyszerű: építsünk Pici de Profi megfigyelőrendszert.

Ahhoz hogy otthonunkat távolról is megtudjuk figyelni, Internet kapcsolatra van szükségünk.  Aki ezzel nem rendelkezik, és nem is tervezi, hogy ilyen szolgáltatásra előfizet annak felesleges is tovább olvasnia ezt a cikket. Ha van Internetünk, akkor viszont már szinte minden előfeltételünk megvan a rendszerünk kiépítésére. Mire van még szükségünk? Kamerá(k)ra! Ok, de milyenre? Így kezdődhetne a válasz: hááát az attól függ, hogy…., de inkább nézzük meg a legegyszerűbb rendszert: Internet + 1db. IP kamera. A kamerának válaszhatjuk az AXIS cég legolcsóbb beltéri IP kameráit: AXIS207, vagy ha nem akarjuk összefúrkálni otthonunkat (és van vezetéknélküli hálózatunk), akkor AXIS 207W. Ezek a kis kamerák (mint minden IP kamera) saját kis processzorral, operációs rendszerrel és WEB szerverrel rendelkeznek. A kamerát csak rá kell dugni az otthoni lokális hálózatunkra és egy PC-ről, laptopról máris elérhetővé válik a kamera által közvetített kép. A kamerának, mint minden hálózatra csatlakoztatott eszköznek van egy úgynevezett IP címe. Ezt az IP címet a kamera konfigurációs beállításánal tudjuk megadni. Ahhoz hogy elérjük a kamera szolgáltatásait ezt az IP címet kell begépelni a kedvenc brózerünkbe (Internet Explorer, Mozilla Firefox, stb.) példáúl úgy mint http://192.168.1.133.

Mostmár a lokális hálózatunkon lévő bármelyik számítógépről elérhetjük a kameránkat az előbb megadott módon. De hogyan érjük el az Internetről? Nos ehhez a “port átirányítás” (port mapping) trükköt kell bevetnünk. Minden Internet előfizetőnek van egy “saját”, globális internet IP címe (pl: 84.32.04.12). Ez a globális-IP cím vagy állandó (ez nagyobb Internet előfizetőknél gyakori), vagy időnként változó. Ez az utóbbi a lakossági előfizetőkre jellemző.  A lényeg az, hogy kívülről (azaz az Internet felől) csak a “saját” globális-IP címünket láthatjuk a lokális, példában szereplő 192.168.1.133 IP címet nem. A kamera Webszervere (mint minden Webszerver) alapbeállításként a 80-as porton fogadja a kéréseket, ezen bonyolítja le a kommunikációt. Ha a szolgáltatóhoz csatlakozó routerünket úgy konfiguráljuk be hogy a 80-as portra érkező kéréseket a kamera webszerverére, azaz a kameránkon beállított lokális IP címre (192.168.1.133) irányítsa, akkor a kameránk az Internetről is elérhetővé válik. Ehhez a brózerünkbe a globális-IP címet kell begépelni! (http://84.32.04.12). Ha a rendszerük már működik az Interneten keresztül is, akkor még egy nagyon fontos dologról ne feldkezzünk meg: a kamera bejelentkezési jelszavát azonnal változtassuk meg! Persze ezt célszerű még azelőtt megváltoztatni, mielőtt a kamerát “kitennénk” az internetre.

Nos a fenti példában az AXIS 207(W) kamerát közvetlenül a routerünkhez csatlakoztattuk egy lokális hálózaton keresztül. Ezt a kamerát mostmár a távoli “bárhonnan” elérhetjük feltéve hogy otthon a routerünk és a kamera be van kapcsolva. Na és még valami: ha a fenti kameratípust választjuk, akkor nem csak láthatjuk, hanem a kamerába beépített mikrofon segítségével hallhatjuk is az eseményeket. Persze még ennél is több lehetőségünk van: összekapcsolhatjuk kameránkat a meglévő riasztó rendszerrel, a mozgásérzékelő funkciók segítségével riasztást küldhetünk e-mailban, SMS-en, vagy felkapcsolhatjuk a villanyokat azt a látszatot keltve, hogy otthon vagyunk, stb.

A kamerát elhelyezhetjük úgy, hogy a bejárati ajtót, előteret, vagy egy ablakon keresztül a kapubejárót vagy más külső területet figyeljen. A lényeg, hogy ezek a kamerák csak beltérben kerülhetnek elhelyezésre! A kültéri megoldásokkal cikkünk következő fejezetében foglalkozunk.

Bizonyára sokan felvetik a kérdést, hogy miért nem webkamrát használunk, hiszen az jóval olcsóbb.  Igen, a kamera valóban olcsóbb, de ha a kamera szolgáltatásait el akarjuk érni az Internetről, vagy akár a lokális hálózat valamely másik PC-jéről, akkor erre egy külön számítógépet, erre installált webszervert és kezelő szoftvert kell beüzemelnünk és valószínű, hogy még a webes programozást sem tudjuk kikerülni! Azaz a látszólag olcsó webkamerás rendszerünk a valóságban sokkal drágább, bonyolúltabb és nehézkesebb lesz!

A következő részben arról beszélünk, mit tegyünk ha az Internet szolgáltatónk változó globális-IP címmel “kényeztet” bennünket….azaz milyen címet írjunk be a brózerünkbe, ha nem tudjuk mit is irjunk be….