Kórházak

Az egészségügyi szervezetek egyre inkább úgy tekintenek a hálózati videó megoldásokra, mint rugalmas, költséghatékony és minőségileg kimagasló eszközökre, amelyek segítségével mind a biztonsági és karbantartási felügyeletet, mind pedig az orvos-beteg kapcsolat távoli ellátást igénylő aspektusa sikerrel menedzselhető.

Az alkalmazási területek többek között kiterjednek az alábbiakra.

A szerver-szobák biztonsági felügyelete

A kórházakban rengeteg olyan adatot kezelnek, amelyek vagy a betegek személyes adatai, vagy kutatási eredményekhez kapcsolódnak, estleg egyéb okok miatt részesülnek védelemben. Ezt az operatív és archív adattömeget természetesen szerverek diszkjein, e célra elkülönített géptermekben tárolják, amelyeket állandó biztonsági megfigyelés alatt kell tartani.

Ez a feladat előnyösen oldható meg a hálózati (tehát lokális hálózatra ill. az Internetre telepített) video-rendszerekkel, amelyek az erre jogosult személyzetnek lehetőséget adnak a centralizált, távoli megfigyelésre. Mindez úgy is megoldható, hogy a képek közvetítése és tárolása csak a mozgásérzékelőkkel felszerelt kamerák jelzésére indul meg, a biztonsági részleg egyidejű riasztása mellett. 

Távoli orvosi diagnózis ill. segítség

Ma már nem ritkák az olyan alkalmazások sem, amikor a hálózati videót távdiagnózisra használják. Ezt a rendkívül jó képminőség, a kétirányú hangátvitel, és az a körülmény teszi lehetővé, hogy a kamerák vezeték és mindenfajta számítógépes támogatás nélkül is kapcsolódhatnak a hálózathoz. Ezek a kamerák ugyanis beépített webszervert tartalmaznak, tehát önállóan is képesek az IP (azaz Internet protokollt használó) hálózatokon történő kommunikációra.

A kamerák előnyösen használhatók pl. betegek megfigyelésére, amikor is az orvos ill. a nővérek szükségtelen mászkálása nem zavarja folyton a nyugalmukat, másrészt pedig az orvos is mentesül a személyes kontaktus és a gyakori vizitek időtrabló kényszere alól.

Már Moszkvában is

Hálózati kamerák a kórházak szolgálatábanAzt hihetnénk, hogy ilyesfajta luxusra leginkább csak az USA-ban van példa. Hogy ez mennyire nem így van, arról a volt keleti blokkban működő rendszerek tucatjai árulkodnak.

Van például egy moszkvai gyerekkórház, ahol egy 120 kamerát számláló rendszer működik. A megfigyelés a kórház egész területére kiterjed, többek között minden kórteremben van legalább egy kamera.

Ezen kamerák egyrészt össze vannak kötve a nővérhívókkal. Ha tehát valaki segítséget hív, a nővérszobában azonnal megjelenik a hozzá tartozó kép, és a nővér látja, hogy mi a helyzet. Ez különösen akkor hasznos, ha egyszerre több hívás fut be, és dönteni kell a sorrendről.

A gyermekosztályon lévő kamerák emellett hangérzékelővel is fel vannak szerlve, ha tehát egy gyerek sírni kezd, az ugyanolyan hatású, mintha a nővért hívta volna. Ez természetesen nemcsak gyerekeknél, hanem mozgásképtelen felnőtteknél is jó szolgálatot tehet.

A kamerák kétirányú hangátvitelre is képesek, tehát a nővér mindjárt vissza is igazolhatja a hívást, megnyugtathatja a beteget, válaszolhat a kérdésére, utasításokat adhat stb.

Noha a kamerák nem feltétlenül adnak folyamatos képet, hanem csak bizonyos események bekövetkezésével kezdenek közvetíteni, ettől függetlenül állandóan “nyitva tartják a szemüket”, és saját átmeneti puffer-tárolójukba folyamatosan rögzítik a látott képet. Ha tehát riasztás történik, a közvetítés nemcsak akkortól indul, hanem az eseményt közvetlenül megelőző fél perc is visszajátszható, ami olykor nagyon hasznos lehet.

A megtakarítás jelentős lehet

Bár konkrét számadatokat nem szívesen tesznek közzé, egy angliai kórház (a 400 ágya Stafford Hospital ) mintegy 56 %-os megtakarításról számol be ahhoz képest, amit a hagyományos CCTV alapú rendszerük bővítése kapcsán realizáltak, oly módon, hogy a bővítét végül is digitális alapon, az Axis cég hálózati kameráinak alkalmazásával értek el.

Ez abszolút értékben mintegy 42 ezer angol font megtakarítást jelentett úgy, hogy a 21+19 új digitális kamera mellé mellesleg 14 régi analóg kamerát is integrálták az új, IP alapú rendszerbe.

A kórházban egyébként 1 GB-es gerinchálózat és Cisco 6500-as switch-ek működnek. A rendszer sematikus ábrája (a kamerák egy részének a feltüntetésével) alább látható.

Rendszervázlat, Stafford Hospital