Bankok és pénzintézetek

A bankoknál nagy hagyománya van a kamerák használatának. Éppen emiatt azonban az a helyzet, hogy az alkalmazott megoldások többsége még a hagyományos analóg technológián alapul, annak minden kötöttségével és hátrányával.

Ahol a pénz, ott a csábítás...A digitális alapokon nyugvó hálózati videónak azonban ilyen esetekben is megvan a létjogosultsága, mert a meglévő analóg eszközök integrálásával azokat is a digitális rendszer egyenrangú komponenseivé emeli, rájuk is kiterjesztve az új technológia által lehetővé tett rugalmas konfigurálás és szinte helyfüggetlen megfigyelési lehetőség minden előnyét és jellemzőjét.

Az így kialakított vegyes vagy tisztán digitális felállás lehetővé teszi például

 • az egyes bankfiókok, irodák és bankjegy automaták tetszőleges távolságból való, központi megfigyelését és képrögzítését,
 • a riasztások okának azonnali és távoli vizuális ellenőrzését a biztonsági személyzet részéről,
 • a rendszer bővítését vagy a kamerák helyének megváltoztatását akár a bank munkatársai által, bármiféle különleges előképzettség igénye nélkül.

Kényelmes és könnyen integrálható rendszerek

Az Axis által kifejlesztett költséghatékony hálózati videó megoldások könnyen használható, gazdag funkcionalitású és nagy megbízhatóságú rendszert eredményeznek, amelyben minden együtt van

 • a személyzet és a vagyon védelméhez, 
 • a banki tranzakciók ellenőrzéséhez ill. képi formában történő dokumentálásához, valamint
 • a téves riasztásokhoz való kivonulások okozta időveszteség minimalizálásához.

Az esetleg már meglévő analóg infrastruktúra integrálását is beleértve a komplett digitális rendszer nagyon rövid idő alatt és alacsony indulóköltséggel kiépíthető. A működő rendszer kezelése és adminisztrálása sokkal egyszerűbb és nem annyira munkaigényes, mint a régebbi zárt láncú (CCTV) felállás esetén, mivel a felvételek a számítógépek merevlemezein tárolhatók, s így a személyzetnek nem kell pl. videokazetták csereberéjével bíbelődnie.
 
A földrajzilag széttagolt intézmények esetén — ami a bankoknál fölöttébb gyakori jelenség — a kép a meglévő LAN vagy az Internet felhasználásával egyetlen központi helyre továbbítható, és a biztonsági felügyelet ily módon minimális munkerővel lefedhető. Az üzlet növekedtével pedig a rendszer minden korlátozás nélkül, kamerák ill. szerverek hozzáadásával tetszőleges lépésekben bővíthető.

A maximális megbízhatósághoz szükséges teljes funkcionalitás

A hálózati videó megbízhatósága a minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy a rablók meglépjenek zsákmányukkal, vagy hogy az alkalmazottak kövessenek el titokban valami csalást. A rendkívül jó képminőség eredményeként az emberek könnyen azonosíthatók, és pontosan megállapítható, hogy mi zajlik (vagy korábban mi történt) egy bankjegyautomatánál, letéti fiókoknál vagy a pénztáraknál.

Néhány érv a hálózati videó mellett

 • Tetszőleges számú fiók esetén távoli, központi felügyelet alakítható ki a személyzet és a vagyon védelmére;
 • A téves riasztások száma és az ebből fakadó veszteségek minimalizálhatók;
 • Az alacsony indulóköltségek érdekében a meglévő hálózati infrastruktúra és a CCTV berendezések is felhasználhatók;
 • Az ipari szabványokon nyugvó rugalmas és a mindenkori igényekkel összhangban bővíthető architektúra;
 • Kipróbált és időtálló technológia a beruházások védelmében.

Annak tudata, hogy minden eseményt megfigyelnek ill. rögzítenek, nagy visszatartó erővel bír a potenciális elkövetőkre nézve, amellett a bank személyzete számára is megnyugtató, és az ügyfelek szabadságát sem korlátozza feleslegesen.

A mozgásérzékelésre is képes kamerák betörés esetén akár e-mail vagy MMS útján is küldhetnek képet a biztonságiaknak vagy közvetlenül a rendőrségnek. Ily módon a téves risztásokból adódó veszteségek is a minimumra szoríthatók, mivel az ezzel kapcsolatos döntéseket a pillanatnyi, pontos információk alapján lehet meghozni. A biztonsági célú felhasználáson túlmenően a video-felvételek olyan célokra is használhatók, mint pl. a csúcsterhelések kiértékelése, a kasszák forgalomfüggő nyitása és zárása stb.

Kipróbált és tesztelt megoldások

Az utóbbi öt év során az Axis felügyeleti megoldásait számos európai, amerikai és ázsiai bankban és pénzintézetben telepítették. A tapasztalatok tükrében Ön is biztos lehet benne, hogy ezen a termékbázison megfelelő rendszerhez jut, amellyel bankja biztonsági megfigyeléssel kapcsolatos ambíciói messzemenően kielégíthetők.