Kereskedelem

A videózás kereskedelmi célú felhasználása tömegében is figyelemre méltó: egyedül az USA-ban több mint 6 millió kamera van felszerelve különféle áruházakban. Még egy meghökkentő adat: egy 1,500 egységből álló áruházlánc napi analóg video-felvételének végignézéséhez több mint 50 évre lenne szükség. Ennek ellenére pl. 2004-ben Észak-Amerikában mintegy 31 milliárd dollárra becsülték az áruházi lopásokból eredő veszteséget, ami a teljes árbevételnek mintegy másfél százaléka.

Az analóg rendszerek hátrányai

A hagyományos megoldások legnagyobb gyengesége az, hogy nem tudják jelezni a bűncselekményeket, és nem tudják riasztani a biztonsági személyzetet. Valakinek állandóan rajta kell tartania a szemét a monitorokon, vagy később órákat – ha ugyan nem napokat – kell eltöltenie azzal, hogy megtalálja egy feltételezett lopás képi bizonyítékait. Az alacsony képminőség szintén a hatékonyság ellen dolgozik. Az analóg kamerák csupán egy 0.4 megapixelnek megfelelő felbontásra képesek. (A korszerű digitális utódaik ennek a többszörösét is tudhatják.) A homályos, elmosódott analóg felvételek gyakran alkalmatlanok egy bűncselekmény bizonyítására, vagy egy személyi sérüléssel járó baleset kártérítési keresetének a kizárására vagy igazolására, és teljesen használhatatlanok például arcfelismerési rendszerekkel való együttműködésre.

A korszerű hálózati video-rendszerek alkalmazásával az egyes kereskedelmi egységek nyereségessége az eladások fokozása nélkül is növelhető. Ennek oka, hogy ily módon

  • a lopások száma jelentősen csökkenthető,
  • az alkalmazottak biztonsága javítható,
  • a csalási, lopási és egyéb kritikus események evidens módon, bizonyító erővel dokumentálhatók,
  • az üzlet kezelése anélkül optimalizálható, hogy a nulláról kellene indulni.

Költséghatékony, digitális technológia

Ha Önnél már használnak hagyományos CCTV kamerákat, akkor azok kombinálhatók az Axis videoszervereivel, ami megnyitja az utat a teljesen digitalizált megoldás irányába. Ha pedig most kezdi a megfigyelőrendszer telepítését, akkor itt az alkalom egy olyan megoldás kialakítására, amely mind költséghatékonyság, mind az ipari szabványoknak való megfelelés szempontjából az élvonalban van.
 
Aa digitális megközelítésből kifolyólag a képátvitelhez a meglévő LAN ill. Internetes infrastruktúra minden további nélkül felhasználható. A rendszerben nincsenek olyasfajta meghibásodásra hajlamos készülékek, mint a video-felvevők. A képminőség magas, aminek következtében az emberek azonosíthatósága kiváló. A videokazettákkal ellentétben a tárolt felvételek minősége az idő múlásával sem csökken, mivel a tárolás időtálló digitális formában, diszkeken történik.

Többcélú megoldások

Kereskedelmi célú alkalmazásokAz említett előnyökön kívül a legújabb fejlesztések azt is lehetővé teszik, hogy egyszerre több kulcsfontosságú problémát is célba vegyünk. Ilyen pl. a vásárlók megszámlálása vagy riasztási funkciók integrálása. Ez utóbbi még a pénztárgépekre is kiterjedhet, amivel elérhető, hogy egyetlen pénztári tranzakció se maradjon le a felvételekről, és hogy minden szabálytalanságot kizárhassunk. Nem számít, hogy csupán egy sarki üzletről van-e szó, vagy egy áruház-láncról, mindegyikre meg lehet találni az optimális megoldást.

Megelőzés, védelem és tervezés

Az áruházi kasszák és egyéb érzékeny területek megfigyelésének ideális eszközeként egy korszerű digitális video-rendszerrel elejét lehet venni az alkalmazotti csalásoknak is, mint pl. a valótlan árak megadása,  a készpénzzel való visszaélés, vagy a barátoknak nyújtott jogtalan kedvezmények. Emellett persze az alkalmazottak védelme sem elhanyagolható szempont, különösen az éjszakai műszakokban vagy az éjjel-nappal nyitvatartó üzletekben.
 
A mozgásérzékelőkkel felszerelt kamerákkal pedig mentesíteni lehet a biztonsági őrséget az állandó körutaktól és a hamis riasztásokból eredő felesleges felvonulásoktól. A kamerák egy betörés alkalmával képeket küldhetnek az őrségnek telefonon, vagy a PDA képernyőjére, aminek alapján meggyőződhetnek a helyzet valódiságáról ill. komolyságáról, és eldönhetik, hogy szükség van-e a személyes fellépésükre.
 
Az áruház vezetésének szolgálatában stratégiai célzattal is el lehet helyezni kamerákat, pl. a vevők tevékenységének rögzítése és felmérése végett, a humán erőforrástervezés segítése vagy az eladótér célszerűbb berendezése érdekében. Hasonlóan, a kirakatok monitorozására is sor kerülhet bizonyos távolságból a járókelőkre gyakorolt hatás lemérésére vagy egyéb releváns célból.

Az alábbi ábra egy több telephelyes spanyol áruház + étterem rendszerének a vázlatát mutatja.

Egy kombinált alkalmazás sémája

Néhány gyors érv a hálózati videó mellett

  • Tetszőleges számú részleg esetén távoli, központi felügyelet alakítható ki a személyzet és a vagyon védelmére, s nemkülönben a tranzakciók ellenőrzése és a téves riasztások kiküszöbölése érdekében;
  • Az alacsony indulóköltségek érdekében a meglévő hálózati infrastruktúra és a CCTV berendezések is felhasználhatók;
  • Nyílt szabványokon alapuló, flexibilis és a mindenkori igényekkel összhangban bővíthető architektúra;
  • Kipróbált és időtálló technológia a beruházások védelmében.