Avigilon termékek

A 2004-ben alapított kanadai Avigilon cég a világ vezető, nyílt platformú HD hálózati kamera menedzsment szoftver gyártóinak egyik legelismertebb képviselője. A tervezés és a gyártás Kanadában a legszigorúbb minőség ellenőrzés mellett történik, így biztosítva az ipar legjobb minőségű és legmegbízhatóbb termékeit. A 24×7 egész világra kiterjedő díjmentes terméktámogatás minősége és gyorsasága az ügyfelek szerint egyedülálló. Az Avigilon termékei a videó megfigyelő rendszerek komponenseinek teljes skáláját lefedik, mégis egy olyan nyílt platformról van szó, mely lehetővé teszi más gyártó eszközeinek teljes körű integrálását.

Az Avigilon termékpalettája három fő csoportból áll:

  • Videó megfigyelő rendszerek komponenseinek széles skálája
  • Beléptető rendszerek
  • Videó analitika rendszerek

Az Avigilon ACC videó menedzsement rendszer

A videó megfigyelő rendszer alapja az Avigilon ACC (Avigilon Control Center) videó menedzsment szoftvere. Az Avigilon ACC-t eleve úgy tervezték, hogy a Full HD illetve ennél is nagyobb felbontású kamerákat maximális hatékonysággal kezelje. Erre szükség is van, hiszen a cég kínálatában 8-29 MP-es felbontású kamerák is megtalálhatók!

Bár az Avigilon termékkínálata rendkívül széles az ACC mégis egy nyitott platform a különböző gyártók videó eszközeinek beintegrálására. A nevesebb gyártók eszközeit natív a többi gyártót pedig a kvázi a szabvánnyá vált ONVIF (Open Network Video Interface) interfészen keresztül támogatja.

Az Avigilon ACC három kiadásban érhető el:

  • A Core egy belépő szintű megoldás kisebb ügyfelek részére, 1 szervert, 2 klienst és maximum 24 kamerát támogat
  • A Standard változat 1 szervert, 5 klienst és maximum 48 kamerát támogat, így közepes méretű ügyfelek részére is ajánlott.
  • Az Enterprise változat 100 szervert, korlátlan számú klienst és szerverenként maximum 128 kamerát kezel így nagyvállalati ügyfeleknek ideális megoldás.

Az Avigilon nem számol fel külön kliens licensz díjat és a rendszer frissítése (szoftverkövetés) is díjtalan.

Az Avigilon HDSM 2.0 (High Definition Stream Management) azaz a nagyfelbontási videó sávszélesség menedzser valóban egyedülálló tulajdonságokkal ruházza fel a videó rendszert. Ennek köszönhető, hogy a szakértők és ügyfelek egyaránt az ipar leggyorsabb, legkisebb erőforrás igényű rendszerének tartják.

Az Avigilon HDSM biztosítja, hogy a szerver a videók csak azon részeit és olyan felbontásban küldje a kliens munkaállomások felé, melyre valóban szükség van. Ezzel a technológiával alacsony sávszélességű hálózatokon is kiváló minőségű, teljes részletezettségű képet kapunk.

A HDSM a videó információkat kis csomagokra bontva tárolja a szerveren. Ezzel párhuzamosan a videót kisebb felbontású és méretű és teljes felbontású szegmensekben is tárolja. A HDSM intelligensen csak azokat a videó szegmenseket küldi a kliensnek, amelyre ténylegesen szükség van: az áttekintő képeknél a kisebb felbontású videót küldi a kliensre, de ha belenagyítunk a képbe, akkor is csak a nagyfelbontású videó azon szegmensét küldi el, melyre éppen szükség van:

A rendszer hatékonyságát egy példán keresztül érthetjük meg legjobban:

Egy Avigilon 16MP-es HD PRO kamera maximálisan elfoglalt sávszélessége (még a leghatékonyabb H.264 tömörítésnél is!) 21 Mbps.  Az 1A ábrán látható hogy a szerver egy alacsony felbontású, egy közepes felbontású és egy teljes felbontású képet is tárol. A nagyfelbontású videó (jelen példában) 12 szegmensre van osztva. Áttekintő nézeteknél a szerver az alacsony esetleg a kisebb felbontású képet küldi a kliensek, kb 0,5-2 Mbps sávszélességgel. Amikor a felhasználó belenagyít a képbe (1B ábra) további részletekért akkor a szerver csak a megfelelő nagyfelbontású szegmens videóját küldi el, ami a teljes videó méretének csak 12-ed része. Ez a 21Mbps teljes sávszélességű kameránál csak 1.75 Mbps tényleges sávszélesség felhasználást fog jelenteni! Ezzel a technológiával nem csak felhasznált sávszélesség csökken, hanem a kliens processzorának is sokkal kevesebb információt kell dekódolni, így rendszer teljesítménye jelentősen nő a válaszidő pedig drasztikusan csökken.

Az Avigilon HDSM technológia eddig elképzelhetetlen minőségi szintre emeli az élő vagy archív videók megtekintését, visszakeresését okos telefonokon és táblagépeken. Az intelligens sávszélesség menedzsmentnek köszönhetően még 16MP kamerák esetén is kristálytiszta teljes felbontású részleteket figyelhetünk meg a mobil eszközünk képernyőjén.

Az Avigilon ACC kétségtelenül a piac egyik leggyorsabb és legkevesebb erőforrást felhasználó megoldása. A videó mozgásérzékelés a kamerákban történik! A szerver a mozgásinformációkat egy gyors elérésű adatbázisban tárolja így a mozgásérzékeléshez tartozó események és videók sehol máshol nem tapasztalt gyorsasággal visszakereshetők.  A kamera mozgásérzékelés természetesen más gyártók kameráival is működik natív vagy akár ONVIF interfészen keresztül is. Meg kell jegyezni azonban, hogy néhány nem teljesen ONVIF kompatibilis „kínai” gyártó kamerájának mozgásérzékelése egyelőre nem támogatott.

Avigilon kamerák és enkóderek

Az Avigilon minden igényt kielégítő kamera választékkal rendelkezik. A HD sorozatú kamerák 1MP felbontástól 5MP felbontásig érhetők el.  A kamerák HD boksz, HD dóm, HD mikro dóm, HD bullet, HD panoráma és természetesen PTZ kivitelben is hozzáférhetők.

A HD sorozatú kamerák közös jellemzője az egyedülálló minőség, a megbízhatóság, a beépített távolról vezérelhető varifokális optika, az automatikus fókusz és írisz állítás. A kamerák általában tele (9-22 vagy 4.7-84mm) és nagylátószögű (3-9mm) optikákkal rendelhetők. Természetes, hogy minden kamera támogatja a H.264 és JPEG kódolásokat és ONVIF interfésszel is rendelkeznek.

Avigilon Box kamerák 1-5MP felbontással távolról állítható zoommal és fókusszal. Minden kamera valódi day/night funkcióval rendelkezik:

Avigilon HD box kamerák választéka:

Avigilom dóm kamerák 1-5MP felbontással, távolról állítható zoommal és fókusszal. Minden kamera valódi day/night funkcióval rendelkezik.A dóm kamerák opcionális IR  megvilágításssal, beltéri/kültéri kivitelben  is rendelhetők:

 Avigilon HD dóm kamerák választéka:

Az Avigilon PTZ  (Speed dóm) kamerák 1-2MP felbontással, 20x-os optikai zoommal rendelkeznek:

Avigilon PTZ dóm kamerák választéka:

A választékban megtalálhatók az Avigilon HD  Panoramic 8MP felbontású 180 és 360 fokos panoráma kamerái is:

Avigilon HD Panoramic kamerák választéka:

A diszkrét megjelenésű, Avigilon HD Micro Dome kamerák 1 és 2MP felbontásban fix 2.8 mm-es optikával kerülnek forgalomba, kedvező áron. Elsősorban általános beltéri megfigyelésre ajánljuk, de kivitelének köszönhetően kültérre is szerelhető.

 

Avigilon Micro Dome kamerák választéka:

A kamerák közül még érdemes kiemelni az Avigilon HD Bullet (cső) kameráit melyek mindegyike távolról állítható zoommal és adaptív IR megvilágítással rendelkezik. Az adaptív IR technológia a látószögnek és a megvilágított részről visszaverődő fény függvényében állítja be az optimális fényerőt és az IR sugárnyaláb szélességét.

Avigilon HD Bullet kamerák választéka:

A HD Pro kamerák boksz kivitelben 8, 12, 16 és 29 MP felbontásban állnak rendelkezésre. Az optikát külön kell kiválasztani és megvásárolni hozzá. A legmagasabb képminőség eléréséhez az Avigilon professzionális Cannon és Sigma fix illetve varifokális (EF & EF-S) optikákat kínál ezekhez a kamerákhoz. A HD Pro kamerák olyan részletes és éles képet produkálnak melyek eddig elképzelhetetlenek voltak a videó megfigyelés területén.

Avigilon HD Pro kamerák választéka:

A kiváló minőségű és kedvező áru enkóderekkel a meglévő analóg rendszer kameráit integrálhatjuk az Avigilon rendszerébe. A négy analóg kamerát kezelő enkóderhez csak egyetlen licenszet kell vásárolnunk. Az enkóder H.264 és JPEG kódolással D1 felbontású 4 csatornás videót és kétirányú hangot, bemeneti és kimeneti kapcsolókat valamint a PTZ/dóm kamerák vezérléséhez RS-485 interfészt biztosít:

Avigilon rögzítők és munkaállomások

Az Avigilon hálózati videó rögzítő szerverei és munkaállomásai (NVR) előre konfigurálva vannak a maximális megbízhatóság és teljesítmény elérésre.

Az 1-3 TB tároló kapacitású rögzítő munkaállomások kisebb felhasználók számára ideális megoldás. A rögzítés a megfigyelés ugyanezen a gépen történhet (videó megfigyelő monitort csatlakoztathatunk hozzá).  Maximum 80 Mbit/s sávszélességű videó kezelésére és 10Mbit/s sebességű videó rögzítésére alkalmasak. Összesen 64 kamerát köthetünk egy munkaállomásra:

A rögzítő szerverek előre konfigurált, 3-15 TB tárolóval rendelhető, nagy megbízhatóságú 2U rack kivitelű eszközök, redundáns tápegységgel és Raid5 diszk konfigurációval. A szerverek bővítő modulokkal 21TB tényleges tárolási kapacitásig méretezhetők. Maximum 256Mbit/s sávszélességű videó kezelésére és 32Mbit/s sebességű videó rögzítésére alkalmasak. Összesen 128 kamerát köthetünk egy szerverre:

Avigilon intelligens videó analitikai rendszerek

Az Avigilon videó analitikai rendszerei a nemrég felvásárolt VideoIQ világszínvonalú megoldásaira épül.  A Rialto márkanévvel illetett berendezések analóg és 1-2Mp-es Ip kamerákat alkalmazva olyan kifinomult objektum felismerési és azonosítási algoritmusait futtatnak, melyek kerítésvédelemre, területvédelemre a legmegbízhatóbb megoldást kínálják. Segítségükkel teljes mértékben kiváltható a több telephelyes vállalatok különösen drága élőerős védelme.

A rendszerek együttműködése, integráció

A fenti ábra egy tipikus Avigilon rendszer felépítését ábrázolja. A videó rendszer szolgáltatása a lokális hálózaton és akár az Interneten keresztül is elérhető. A HDSM technológia segítségével a távoli kliensek, intelligens mobiltelefonok, tabletek teljes értékű kliensekké válnak, ugyanis a korlátozott sávszélesség a továbbiakban nem jelent akadályt.