Közbiztonság

A közbiztonság kérdését csaknem minden kormány a legfontosabb teendői között tartja számon. A hálózati videón alapuló beruházások azon technológiák egyikét érintik, amelyekbe az állampolgárok védelme érdekében egyre több pénzt fektetnek.

A bűnözés elleni harc

A hálózati videó előkelő helyet foglal el a bűnözés elleni harcban. Egyrészt az egyre súlyosbodó fenyegetések felderítésében, másrészt a közterületeken elhelyezett kamerákkal az utcai rablásoktól kezdve a vandalizmusig szinte minden területen sikerrel alkalmazzák.

Vészhelyzetek kezelése

Ha vészhelyzet áll elő, akkor megszokott dolog, hogy a rendőrségnek és más közegeknek hozzáférést biztosítanak az érintett létesítmények kameráihoz. Ez lehetővé teszi a helyzet okának és kiindulási pontjának a pontos kiderítését, és a beavatkozás helyének és módszerének a konkrét adatokon történő meghatározását. A hálózati videó tehát nagyban növeli a krízis megoldásának az esélyét.

Be- és kijáratok megfigyelése

Bejáratok kamerás védelmeA középületek be- és kijáratainál elhelyezett kamerák segítségével a nap 24 órájára kiterjedő felvétel készíthető arról, hogy ki lép be és ki hagyja el az épületet. Ez egyrészt elbátortalanítja és visszatartja a bűnözőket, másrészt bizonyíték gyanánt szolgál a bűncselekményeket követő nyomozás ill. a bírósági eljárások során.

A kamerák természetesen “békés” célokra is használhatók, pl. statisztikák képzésére a múzeumok, könyvtárak, munkaügyi központok és hasonló intézmények látogatottságának és forgalmának a dokumentálásához.

Külterületeken való felhasználás

Az épületeken kívüli felhasználás leggyakoribb célja a vandalizmus visszaszorítása, és bizonyos munkahelyekre való megérkezéssel ill. azok elhagyásával járó kockázatok csökkentése. Hasonlóan szóba jöhet még terek és aluljárók megfigyelése a gyalogosok biztonsága érdekében.

Recepciók

Annak bűnmegelőzési célzattal való megfigyelésére, hogy kik lépnek be egy középületbe, ideális megoldást jelenthet e recepciók kamerás feügyelete.