Pici de Profi megfigyelőrendszerek II.

Pici de Profi megfigyelőrendszerek II.

Az előző részben áttekintettük, hogy hogyan tudjuk IP kameránkat elérni az Internetről. Most azt vizsgáljuk meg, hogy mit tehetünk, ha az internet-szolgáltatónk csak változó globális-IP címet tud számunkra biztosítani.

Sajnos a legtöbb internet-szolgáltató a “lakossági” előfizetők részére, nem tud fix IP címet adni, vagy ha mégis akkor ez jelentősen emeli a szolgáltatás árát. Mit tehetnénk, hiszen ha távol vagyunk otthonunktól, akkor nem tudjuk a megváltozott aktuális globális-IP címünket! Akkor hogyan tudjuk elérni a kameránkat? A válasz: használjunk dinamikus DNS szolgáltatást!

A dinamikus DNS szolgáltatáshoz (DynDNS) egy domain nevet kell regisztrálnunk egy ilyen szolgáltatónál. Ez a szolgáltatás – egy domain névre és egy felhasználóra (ha az illető betartja az előírt szabályokat) – általában ingyenes. Természetesen minden szolgáltatónál megvannak a domain név választás szabályai, de most tekintsünk el ettől. Válasszuk például a “myhome.dyndns.net” saját domain nevet. A DynDNS szerverén beregisztrált “myhome.dyndns.net” nevünkhöz hozzárendelődik az aktuális globális-IP címünk. A példánk szerint a “84.32.04.12” cím. Ezután már a brózerünkben nem az IP címet, hanem a saját domain nevünket, azaz a “myhome.dyndns.net” nevet kell begépelnünk. Az Internet DNS szolgáltatása meg fogja találni nevünket a DynDNS szerveren, és visszadja a hozzárendelt, aktuális IP címet (84.32.04.12.)

Már csak arról kell gondoskodni, hogy ha az internet-szolgáltató megváltoztatja az IP címünket, akkor az új IP címünket tudassuk a DynDNS szolgáltatónkkal, aki aktualizálni fogja domain-név=globális-IP cím hozzárendelésünket. Ez megvalósítható egy otthoni PC-re installált ugynevezett DynDNS updater programmal, melyet a szolgáltató honlapjáról tölthetünk le.  A program bizonyos időközönként ellenőrzi, hogy megváltozott-e az Ip címünk: ha változást észlel akkor DynDNS szolgáltatónál bejegyezteti az új IP címet. Ennek a megoldásnak egyetlen hátránya, hogy a PC-nket bekapcsolva kell tartani, hogy az IP címváltozásokat folyamatosan nyomon tudjuk követni.

A másik lehetőség az, ha olyan kábel/DSL routerünk van, amelyik eleve tudja ezt a szolgáltatást. Ekkor a megfelelő konfigurációs paraméternél csak meg kell adnunk a DynDNS szolgáltató IP címét vagy domain nevét.  Bővebb információkat a kiválasztott szolgáltató honlapjáról tudhatunk meg! Az Interneten számos ilyen szolgáltatót találhatunk, az egyik legismertebb a www.dyndns.com.

A következő részben azt vizsgáljuk meg, hogyan tudunk több kamerát is elérni az Interneten keresztül…