Oktatási intézmények

Mi lenne, ha az iskoláknak volna egy korszerű megfigyelési rendszerük, amely…

  • segítene csökkenteni a szándékos rongálások számát, s ezáltal lefaragná a bútorzat pótlásának és javításának költségeit?
  • a tanítási idő alatt biztosítani tudná a tanárok és a diákok biztonságát?
  • nem igényelne pótlólagos kábelezést?

Az Axis hálózati videó megoldása mindezt lehetővé teszi – sőt ezeken felül még egy sereg további előnyt is kínál.

Költséghatékony digitális technológia

Digitális technológia IP alaponDigitális felügyeleti rendszerünk költséghatékonyságának magyarázata az, hogy a telepítést nem terhelik dedikált kábelezések, mivel a rendszer a meglévő hálózaton, a meglévő PC-kkel elindítható. Kis méretű hálózati berendezéseink karbantartási igénye szinte nulla, a felvételek pedig a PC-k merevlemezén tárolhatók. Mivel az ajánlott termékek kivétel nélkül digitális technológiát használnak, a ma végrehajtott befektetés előnyei az idő múlásával nemhogy csökkennének, hanem inkább tovább gyarapodnak.

Megbízható rendszerekkel az iskolák biztonságáért

A molesztálásnak és erőszakos cselekményeknek kitett diákok és tanárok egyaránt profitálhatnak egy megbízható, hálózati kamerákon alapuló és az iskola nyilvános területeit felügyelő rendszer jelenlétéből. Ez vonatkozik pl. a külső területekre, udvarokra és játszóterekre, sportpályákra, az épületeket összekötő utakra, valamint az épületek belsejére, mint pl. az étkezdék vagy az iskolafolyosók.

A tanítási idő után ugyanez a megfigyelőrendszer használható pl. tulajdonvédelmi célra is, mondjuk a vandalizmus megelőzésére. A fejlett, beépített mozgásérzékelő rendszer risztást is kezdeményezhet, és közben automatikusan küldhet képeket a biztonsági szolgálat számára, amely ily módon megalapozott döntést hozhat a beavatkozás szükségességéről.
 
Ugyanez a technológia használható pl. távoktatásra is. Gondoljunk pl. olyan esetekre, amikor valaki – pl. betegségénél fogva – személyesen nem vehet részt az órákon. Az IP hálózatok előnyét kihasználva ekkor az óra otthonról, mindössze egy web-böngésző (pl. Internet Explorer vagy Firefox) segítségével nyomon követhető.

Az utóbb évek során számos hasonló rendszer telepítésére került sor oktatási intézményekben, gyakorlatilag az egész világra kiterjedően. Ezek között voltak olyanok is, amelyek komoly díjakat nyertek.

Egy konkrét példa

Az alábbiakban egy angliai egyetem rendszerének vázlatát mutatjuk be (Treviglas College, Cornwall, UK). Az intézmény a korábbi analóg rendszert cserélte le korszerű, hálózati videóra alapozott, teljesen digitális rendszerre – amelyet azóta a diákok és a tanárok teljes megelégedésére használnak.

Rendszervázlat

A rendszerben két AXIS 241Q Video Szerver kapott helyet, melyek négy-négy – az előző rendszerből meghagyott – analóg kamera jelét táplálják be a rendszerbe. Ehhez jön még összesen 18 db AXIS 211 Power-over-Ethernet hálózati kamera és egy db AXIS 2130 PTZ kamera. A 27 kamera jele egy Milestone XProtect Enterprise Version 5.0 rendszerbe fut be, amely a felvételek kezelését és tárolását végzi.

Az AXIS 2130 Pan-Tilt-Zoom (forgatható, dönthető és zoom-olható) kamerát egy nyolc méter magas oszlopra telepítették. Ezen keresztül felügyelik a játszótereket és az épületeket. A telepítés után a vandál cselekmények számának erőteljes csökkenése volt megfigyelhető.

A Dell Szerveren 700 Gigabyte-os SATA meghajtók vannak, ezeken tárolják a felvételeket. A képek felvételét mozgásérzékelők indítják be (max. 25 kép/sec, közepes tömörítés, 640×480 felbontás). A felvételeket 9 napig őrzik meg, és további 30 napig archiválják egyrészt merevlemezeken, másrészt egy Sony Ait 3 100 GB szalagos tárolón.

Néhány gyors érv a hálózati videó mellett

  • Tetszőleges számú létesítmény esetén távoli, központi felügyelet alakítható ki az oktatók, a diákok és az iskola vagyonának a védelmére;
  • A téves riasztások száma és az ebből fakadó veszteségek minimalizálhatók;
  • Az alacsony indulóköltségek érdekében a meglévő hálózati infrastruktúra és az esetleg már meglévő CCTV berendezések is felhasználhatók;
  • Ipari szabványokon nyugvó megvalósítás, rugalmas, és a mindenkori igények szerint bővíthető architektúra;
  • Kipróbált és időtálló technológia a beruházások védelmében.