Az első kültéren is használható AXIS hálózati kamera Wi-Fi interfésszel

Az első kültéren is használható AXIS hálózati kamera Wi-Fi interfésszel

A svéd Axis Communications ismét bővítette nagysikerű 211-es IP-kamerasorozatát: az alapmodell, a full- és half-duplex hangátvitelre képes 211A változat volt. A nemrégiben bemutatott 1,3 megapixeles CMOS szenzort tartalmazó 211M típus mellé most piacra dobták az AXIS 211W hálózati kamerát, amely vezeték nélküli hálózati interfészt is kapott.

AXIS 211W hátoldala antenna nélkül
AXIS 211W hátoldala antenna nélkül

Telepítéskor elég egyetlen kábelt kihúzni: a 802.11b/g szabványú Wi-Fi adatátvitel esetén tápvezeték szükséges, míg a vezetékes kapcsolat választása esetén a Power over Ethernet szabványnak megfelelően a hálózati kábelen bonyolódhat egyaránt az adatforgalom és a tápellátás is. Mindkét esetben rendelkezésre áll a titkosított HTTPS átvitel, a 802.1x azonosítás, a QoS forgalompriorizálás, az IPv6-támogatás, ezenkívül Wi-Fi üzemmódban WPA vagy WPA2 biztonsági protokoll használható.

A termékcsalád fő irányvonalának megfelelően az AXIS 211W is VGA felbontású, progresszív letapogatást támogató képérzékelővel bír. Motion JPEG kódolással a 16-féle felbontás bármelyike választható legfeljebb 30 fps sebességgel, MPEG-4 tömörítés esetén a 640×480-as mozgókép 25 fps sebességű lehet, 480×360 pixeltől lefele pedig elérhető a maximális 30 fps. Az igények és a sávszélesség függvényében egyidejűleg is továbbítható a kétféle adatfolyam.

AXIS 211W
AXIS 211W

A kétirányú audió funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználó belehallgasson egy helyszínbe és kommunikáljon a látogatókkal vagy a behatolókkal, valamint a megszokott módon lehetőség van eseményvezérelt riasztások beállítására. A kamera FTP és HTTP protokollon tölthet fel képeket, vagy e-mailben is elküldheti azokat a megadott címekre. A programozásra, a különféle megfigyelőrendszerekbe való integrálásra az Axis VAPIX API , illetve az Axis Media Control fejlesztőcsomag teremt lehetőséget. Az AXIS 211W kamera beltéri gömbsugárzó antennával került piacra, de opciós kellékként külső ház és kültéri használathoz való antenna is kapható hozzá. Kiválóan használható például abban az esetben, amikor a kamerát egy parkolóban található lámpaoszlopra tesszük, ahol van áram, de nincs hálózat. Továbbá ideális üzletekben, irodákban, szállodákban és oktatási intézményekben, kollégiumokban, ahol a vezetéknélküli hálózati kapcsolat rugalmas telepítési alternatívát jelent.