Új generációs hálózati Ip videó megoldások az Axis kínálatában

Új generációs hálózati Ip videó megoldások az Axis kínálatában

Hálózati videó megoldások, kompromisszumok nélkül….

Mit szólna, ha az alábbi, egymásnak ellentmondó követelményeket kielégítő rendszert találna:

  • Nagy és bonyolult videó megfigyelőrendszerek egyszerű telepítése és kezelése
  • Sokkal költséghatékonyabb megoldás
  • Jobb képminőség, magasabb képsebesség, kisebb sávszélességű videó és hatékonyabb tárolás

Nos mindezeket a tulajdonságokat már megtalálja az Axis új generációs eszközeiben. Ezek azok az új  kamerák, videószerverek, és menedzsment eszközök, melyek a fenti követelményekre az alábbi jellemzőkkel adnak választ:

  • A Blue-Ray nagyfelbontású videóknál , vagy a HDTV műholdas adásoknál is alkalmazott H.264 videó kódolás
  • Egyidejűleg több videó-stream kezelése
  • Képek helyi tárolása
  • Beépített videó intelligencia

A termékek hivatalosan ez év 3-ik negyedévében kerülnek forgalomba.  A napokban az Axis az alábi termékek megjelenését jelentette be:

Az Axis P3301 640×480 felbontású, fix dóm kamera, mely H.264 és MJPEG multistream dekódolást alkalmaz. Minden képméret és kódolás esetén 30kép/másodperc képsebességgel tud dolgozni. A kamera vandálbiztos kivitelben is elérhető. Az alapverzió is aktív “babrálás” visszajelző rendszerrel rendelkezik, azaz a kamera riaszt, ha elfordítják, letakarják, lefújják festékkel, vagy defókuszálják.

Az Axis Q7401 egycsatornás videó szerver az analóg kamerák Ip rendszerekbe való integrálására. A H.264 kódolású videó-streamnek köszönhetően tiszta éles képet közvetít alacsony sávszélességen. A videó tárolása is sokkal kisebb tárfoglalással megoldható. Kivételes tulajdonágai, mint helyi tárolási képesség, kétirányú audió, PTZ kamerák vezérlése, beépített mozgásérzékelés, “babrálás” riasztás,  széles körű alkalmazását teszik lehetővé.

 Az Axis Q7406 Blade videószerver bővítés és az Axis Q7900 rack szerver  maximálisan 84 analóg kamera integrálását teszi lehetővé az Ip alapú videó megfigyelő rendszerekbe. A kiváló minőségű videó képeket a szerver 4 darab gigabit Ethernet porton továbbítja a rendszer többi része felé. egyéb tulajdonságai pedig nagyjából megegyeznek a 7401-el.

Mi is az a H.264 kódolás/dekódolás?

A H.264 videó tömörítő algoritmusra úgy tekinthetünk mint az elkövetkező évek leghatékonyabb videó kódoló/dekódoló szabványára. A H.264, vagy tudományosabb nevén MPEG-4 Part10/AVC egy nyílt, licenszelhető szabvány, mely minőségromlás nélkül képes 80% os tömörítésre a Motion JPEG-hez viszonyítva, vagy több mint 50%-al jobb tömörítésre, mint amire a “hagyományosnak számító” MPEG4 Part2 szabvány képes.  Ez az oka annak, hogy napjainkban ezt a tömörítő eljárást használják a nagy felbontású HD videóknál is. (Blu-Ray, HDTV műholdas és kábeles sugárzás).  A hálózati videó rendszerek esetében – és a HDTV műsorszolgáltatás esetében is- rendkívül fontos szempont, hogy a videó-stream a lehető legkisebb sávszélességet foglalja el, lehetőleg szemmel észrevehetetlen minőségromlás mellet. Ha megnézzük az alábbi grafikont, akkor érthető, hogy miért a H.264 kódolásé a jövő…..

Egy 115 másodperces videó sávszélessége, azonos képminőséggel és különböző tömörítési eljárásokkal. Látható hogy a H.264 (sötétkék) legalább háromszor hatékonyabb mint az MPEG4  (zöld szaggatott) és legalább hatszor hatékonyabb mint a Motion JPEG (halványkék).

Bővebben lást az eredeti cikkben….